lørdag den 26. april 2014

Minecraft og blogging i undervisningen

Minecraft er et hit blandt mange børn i verden. I enhver klasse vil der næsten altid være et par børn eller flere, der har prøvet at spille spillet. Som lærer kan man udnytte børnenes umiddelbare motivation for at gå på opdagelse og skabe i spillet, men man kan også udnytte, at man har nogle eksperter i klassen, der kan undervise kammeraterne i, hvordan de bygger og bevæger sig rundt i spillet.

Mulighederne for at bruge Minecraft i undervisningen i stort set alle fag er store, og de er bestemt ikke blevet mindre af, at Danmark nu findes som minecraft-kort. Her er nogle eksempler på, hvordan du kan bruge Minecraft i danskundervisningen. Det er en fordel, hvis klassen samtidig har en blog. Det gør det nemmere at samarbejde og kollaborere om opgaverne. Du kan læse meget mere om blogging her på Skolen i skyen.


Beskrivelse
En elev vælger et koordinat i et minecraft-kort. Eleven inviterer en kammerat, og hver for sig beskriver de området, de kan se fra koordinatet. Eleverne tager desuden 2 screenshots, som de synes, særligt kendetegner deres område. Beskrivelse og screenshots udgives som blogindlæg. Herefter sammenligner eleverne deres beskrivelser og kommenterer forskelle og ligheder.
Bagefter er det den anden elevs tur til at vælge et koordinat.


Bygge-vejledning
Byg et hus i Minecraft, tag 3-4 screenshots undervejs i byggeprocessen og fortæl i et blogindlæg, hvordan du byggede huset. De andre elever kommenterer på det færdige hus og stiller evt. spørgsmål til byggeriet.

Udfordring
Udfordre en klassekammerat til at lave en bestemt ting i Minecraft. Lav en grundig beskrivelse i et blogindlæg. Beskrivelsen skal indeholde så mange detaljer, at din partner får lavet udfordringen, som du gerne vil have den.
Kammeraten bygger tingen ud fra beskrivelsen og tager 3-4 screenshots, som sendes til dig og indsættes under din beskrivelse i dit blogindlæg.
Herefter diskuterer I i kommentarfeltet, hvorvidt det færdige produkt matcher beskrivelsen.

LOGO
Lav dit eget 3D logo i Minecraft, vælg nøje materialer og placeringen af dit logo. Kammerater kommenterer herefter logoet og diskuterer sammenhæng mellem logo, materialer og placeringen.

Fortælling
Minecraft kan også bruges til at visualisere fortællinger. Her er et eksempel på nogle børn, der fortæller et eventyr og visualiserer det vha Minecraft:


Geodatastyrelsen har som nævnt skabt Danmark som minecraft-kort. Der er to måder at spille spillet på: Single Player og Multiplayer. Når du skal spille singleplayer, skal du hente kortet ned på din egen computer. Skolen i skyen har lavet en video, der fortæller, hvordan du gør:


Her under er der en række links, du kan bruge, når du skal i gang med at spille Minecraft. God fornøjelse!


4 kommentarer:

 1. Hej Thomas,

  Som en tilføjelse til din artikel kan jeg nævne, at det også er muligt at logge ind på den uofficielle, frit tilgængelige server "Denmark in Minecraft Survival", der omfatter en fuld kopi af Geodatastyrelsens Minecraftverden, hvor det både er muligt at bygge og beskytte grund.

  Her kan undervisere eksempelvis få byggerettighederne til deres skole og lave begivenheder med deres elever i et kontrolleret miljø.

  Serveren hedder "play.denmarkinminecraft.com", og hjemmesiden er www.denmarkinminecraft.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Asger
   Tak for det :) Det skal afprøves!

   Slet
 2. Hej igen Thomas,

  Jeg vil blot nævne, at serveren siden sidst er blevet udvidet til fordel for den gode stemning og for det yngre publikum.

  Foruden anti-snyd er der bandeordsfilter og mulighed for at beskytte egne kreationer på Danmark-serveren i Minecraft.

  Hvis det stadig har interesse, er du velkommen til at kigge forbi, og det er stadig gratis at spille på serveren :)

  Venlig hilsen
  Asger Møller

  SvarSlet