lørdag den 31. maj 2014

Mobil blogging med klassen

Blogging er ikke bare bag til bænk
Nu da det gode vejr er over os, er det tid at komme ud af klasseværelset og sammen få nogle autentiske oplevelser, der kan styrke klassefællesskabet og berige undervisningen. Selvom man forlader skolen og internetforbindelsen kan man sagtens blogge, mens man er på farten. Især hvis eleverne er udstyrede med smartphones, tablets eller andre bærbare enheder. Her kan man med fordel benytte elevernes egne enheder (BYOD). Det samme gælder HDEC (Husk din egen cykel)!


Eleverne kan sagtens bruge foto-app’en og note-app’en til at lave udkast til et blog-indlæg, mens de er på farten (men stået af cyklen). Tekst og billeder kan så kopieres, når de kommer hjem. Eller man kan bruge en af følgende apps.

Blogger, Wordpress og Tumblr har alle gratis apps til både iOS og Android, der fungerer med hver deres platform. Wordpress-app’en er nem at sætte op, så den fungerer med Skoleblogs.dk. På Skoleblogs.dk er der hjælpevideoer, der viser hvordan du gør.
Blogpress er en rigtig god blogger-app til iOS. Den fungerer med de fleste blogging-platforme som Blogger, Wordpress og Tumblr. Den er meget nem og overskuelig at bruge. Man kan gemme blog-indlæggene lokalt og vente med at udgive dem, til man er kommet hjem til wi-fi’en. Blogpress koster 19 kr i Appstore.

Twitter-app’en der fås til alle platforme, kan bruges til mikro live-blogging. Twitter-feed’et kan embeddes i klassens blog. Her kan man finde et hashtag til lejligheden.

Instagram er et fotobaseret socialt medie som mange elever allerede bruger, og de behøver sandsynligvis ikke introduktion til det. Med Instagram er det nemt at redigere fotos og få dem til at se flotte ud. Instagram kan kombineres med Flipboard, hvor elevernes Instagram-fotos kan samles i et lækkert elektronisk flipboard-magasin, der kan embeddes i klassens blog. Flipboard-magasinet ser nemt utrolig flot ud, og så er det dynamisk, hvilket vil sige, at det hele tiden bliver opdateret, mens man tilføjer nye Instagram-fotos. Flipboard kan også kombineres med andre sociale medier som Facebook, Google+, Twitter, Tumblr, Youtube, Flickr, osv.


En oplagt aktivitet er reportagen. Når klassen er på naturvandring, virksomhedsbesøg osv, kan eleverne undervejs eller i indlagte pauser skrive om deres oplevelser, og de ting de lærer. Læsere af bloggen kan evt. kommentere imens og stille spørgsmål undervejs.

Eleverne kan også Robinson-blogge. Eleven er alene omgivet af natur. Placeret med minimum 30 meters afstand til nærmeste kammerat. Kammeraterne kan hverken ses eller høres. Alle sanser er åbne for indtryk, der skal beskrives udførligt i et blog-indlæg, men mærk først rigtig godt efter. Hvordan ser der ud? Hvad ser du tæt på? Langt væk? Hvilke lyde hører du? Føles det koldt eller varmt? Hvordan lugter naturen? Inden din lærer henter dig kan du tage tre billeder, der underbygger din beskrivelse? Skriv et naturdigt, hvor sanseoplevelserne indgår. Enten på turen eller tilbage i klassen.
Indtryk og oplevelser fra ture kan nemt fastholdes i fotos. Man kan lave en ren foto-blog, og samle årets oplevelser i et digitalt fotoalbum. Man kan bruge de traditionelle blogger-platforme, men foto-baserede værktøjer som Instagram og Flickr ser lidt lækrere ud og er nemmere at bruge.

It og frisk luft kan altså sagtens kombineres til en spændende undervisning. God tur!
CLJ & TC

Ingen kommentarer:

Send en kommentar